Bruine Kiekendief

Bruine Kiekendief

Bij zes van de twaalf Bruine Kiekendief-locaties trof ik vandaag beweging. Niet allemaal even duidelijk, maar toch:

  1. Bij locatie #1 stond het mannetje op zijn paaltje en toen ik vertrok, vertrok hij ook.
  2. Misschien was hij het wel die ik even later boven locatie #A zag stoeien met wat kraaien. Naar mijn overtuiging wordt er op deze locatie namelijk niet gebroed of het zou door een uiterst geheime tweede vrouw moeten zijn.
  3. In de buurt van locatie #2 waren twee mannetjes aan het vliegen (foto's boven). Een vertrok er over de plas naar elders; de ander ging op jacht naar zijn eigen maaltijd. Dat lukte en hij bleef aan de grond om te schranzen.
  4. Man #B stond zich in zijn knotwilg te poetsen.
  5. Bij locatie #8 was het het spannends. Van een afstandje zag ik het plaatselijke mannetje onrustig over zijn territorium vliegen om vervolgens op een hek de wacht te betrekken. Wat later was hij weer in de lucht en kwam boven zijn nest zijn vrouwtje waarschuwen voor naderend gevaar. Er bleek een boer op hún dijk te lopen. Het vrouwtje kwam omhoog en toen de boer na een minuut of vijf was verdwenen, ging zij weer terug op haar nest. De onrust bleek verband te houden met maai-activiteiten in de polder, compleet met het in plastic wikkelen van de ronde hooibalen. Ja, mei-maand hooi-maand...
  6. Bij locatie #10 was ik getuige van een aflossing van het broeden.

Verder trof ik in de buurt van Koudenhoorn nog een drietal Koekoeken, het echtpaar IJsvogel en een Tapuit.

En daarmee is mij verhaaltje uit....