Havik

Ik was de Sassenheimervaart nog niet uit of er ging een fors roofvogelalarm af. Waar ik voorgaande jaren verwelkomd werd door de plaatselijke Bruine Kiekendieven, vloog nu een Havik. Hij werd op de huid gezeten door de Torenvalk en door wat meeuwen en kraaien. Van de Bruine Kiekendieven geen spoor. Die hebben daar dus waarschijnlijk geen nest, anders waren ze vast wel naar boven gekomen.

 

Bruine Kiekendief ♀︎

Boven de Lakerpolder was het wél raak. Twee Bruine Kiekendief-mannetjes die aan het jagen waren en tenminste één vrouwtje. Die stootte ik op tijdens mijn wandelingetje over de dijk, maar gelukkig kwam zij vrij snel weer terug. Duidelijk nestindicerend gedrag, maar wel op de verkeerde plek. Te dicht tegen de wandeldijk aan en te dicht op een van de weinige aanlegplaatsen. Die moet óf onverstoorbaar worden óf verhuizen. We gaan het de komende weken zien.

Bij de Kogjespolder-Zuid-Oost kwamen zowel man als vrouw af en toe omhoog om later weer in te vallen. Dat laatste gebeurde op twee verschillende plekken. Wél dicht bij elkaar, maar toch. Of waren het twee paartjes die ik bezig zag? Ook dat gaan we zien.

En als klap op de vuurpijl zag ik het vrouwtje van de Lijkerpolder invallen op de plek waar ik al eerder haar nest vermoedde. Dat vermoeden klopt dus wel, maar ook daar heb ik mijn twijfels over de locatiekeuze. Vorig jaar werd dat puntje regelmatig bezocht door corona-watersporters. Als het wat warmer wordt komen die vast weer.....