Koevinkje

Als ik mij had gerealiseerd dat het een nieuwe soort voor mij is, had ik er misschien wel beter mijn best op gedaan. Nu haakte ik al af toen het beestje opvloog.

Een Koevinkje; nooit van gehoord!

Sint-jacobsvlinder

Nabij de Natte Pan trof ik deze vlinder. Niet zeldzaam; wél mooi!

Platbuik ♂︎

Platbuik  ♀︎

Zowel man (boven) als vrouw (onder) hebben hun hele leven een platte buik. Daarom heet de soort "Platbuik". Hoeven ze niets voor te laten.....

In de Kapittelduinen scoorde ik mij eerste juffers van dit jaar en ze hadden er zin in!

Zie ook waarneming.nl.

Koninginnepage

Koninginnepage

De Koninginnepage is een beauty van een vlinder. En omdat het een nieuwe soort (#35) voor mij is, had ik er vandaag een tochtje naar Nieuwkoop voor over. Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten trof ik er in elk geval vijf. Ik wist slecht één onbeschadigde (verse) te kieken.

 

Koninginnepage

De rest had er duidelijk al behoorlijk wat vlieguren op zitten aan hun kleur en beschadigingen te oordelen. 'Afgevlogen' noemen de kenners dat. En deze is daar een goed voorbeeld van.

Maar ik heb de soort en daar ben ik blij mee!

Spaanse vlag

De Spaanse vlag is op het eerste gezicht een (vrij zeldzaam) redelijk goed gecamoufleerd vlindertje, totdat...

Spaanse vlag

Spaanse vlag

Spaanse vlag

Spaanse vlag

...hij zijn vleugels spreidt en meer van zichzelf laat zien. Dan pas blijkt hoe wonderschoon hij is. En er zaten er in elk geval vijf! Mijn eerste kennismaking met deze soort. Cadeautje van moeder natuur!

(Op deze locatie foerageert hij trouwens op Koninginnekruid; zijn favoriete waardplant.)

Bruin blauwtje

Geen zeldzaamheid, dit Bruin blauwtje, maar wel een nieuwe voor mij. Soort #35.

Zwervende pantserjuffer

De Zwervende pantserjuffer staat op waarneming nog steeds te boek als 'zeldzaam'. Nou ik kan je vertellen dat er in de Kapittelduinen op Hoek van Holland een heleboel te vinden zijn. Die kan dus rustig op "vrij algemeen".

 

Zwervende heidelibel

"Vrij algemeen" zijn ook de Zwervende heidelibel en de...

 

Vuurlibel

... Vuurlibel waarvan ik er van beide vandaag meerdere keren eentje zag.

Vuurlibel

Toen ik na het maken van deze foto wenste dat de Vuurlibel even helemaal "vrij" ging zitten, vloog hij recht op mij af en ging op een armlengte afstand van mij zitten. Wel helemaal vrij - dat wel - maar zo dichtbij dat mijn scherpstelmechanisme er niets mee kon. En even netjes wachten tot ik mijn telefoon uit mijn zak had om hem daarmee te kieken, zat er niet in. Hij vond het wel best zo....

Gaffelwaterjuffer

Gisteren had ik er wat de "p" in, omdat ik mijn wenssoort niet wist te scoren. Vandaag werd dat ruimschoots goedgemaakt.

Toen ik vanmiddag de Kapittelduinen in liep, was de eerste libel die ik zag gelijk de zo gewenste en zeldzame Gaffelwaterjuffer. Een soort die pas op 10 juni 2021 voor het eerst in het Nationaal Park Hollandse Duinen werd waargenomen en een nieuwe soort voor mij (#38). En of het niet op kon, ik trof er minstens vier. Mijn dag kon niet meer stuk!

De andere kiekjes staan onder de button.