Zuidelijke & Grote keizerlibel

Zuidelijke keizerlibel

Was de Zuidelijke glazenmaker van de week nog aardig vliegend te fotograferen, bij de Zuidelijke keizerlibel kon ik dat vandaag wel schudden. Wat een neuroot!

Mijn éérste kennismaking met deze zeldzame soort was trouwens op 6 juli, bij de omgewaaide Sperwer-nest-boom in Clingendael. Toen had ik echter geen camera bij me, dus die waarneming tipte niet. Vandaag ging ik naar Hoek van Holland in de hoop hem daar wél te kunnen platen. Ik meende namelijk hem daar de vorige keer óók te hebben gezien. En het lukte dus. Hij maakte wel een héél spectaculaire entree! Ik was bezig een eileggend vrouwtje Grote keizerlibel te fotograferen, toen zij ineens letterlijk "besprongen" werd door een libel die bij latere bestudering van de beelden de gezochte Zuidelijke keizerlibel bleek te zijn. Hij probeerde haar zo te zien te verzuipen, maar het liep gelukkig voor haar, met een sisser af. Ik stond erbij en keek ernaar! 

Na de lunch heb ik nog - helaas tevergeefs - geprobeerd om hem netjes op de kiek te krijgen. Maar zitten - ho maar - en even "bidden", zoals de Zuidelijke glazenmaker regelmatig deed, was er ook niet bij. Doch hij staat er op en tipt dus nu wél. Soort #34!

Ik maakte ook nog wat bruikbare plaatjes van de, eveneens zeldzame, Zwervende pantserjuffer en mijn overige "vondsten" staan op waarneming.