De familie Zwarte Roodstaart uit De Vloek heeft kennelijk besloten om van de winter gewoon weer hier te blijven. Toen ik er vanmorgen langsreed, zag ik pa en twee vrouwtypes. Die laatste twee kwamen op de foto. Pa peerde hem.

Bij De Pijp zag ik wederom de IJsvogel voorbij flitsen. Hij draaide de zwaaikom in, richting Buitenhaven. Waarschijnlijk even vissen op het Havenhoofd. Ook hij wilde niet op de foto.

Rond de ontluchtingspijp in het duin aan de Houtrustweg ontmoette ik tot slot pa en ma Torenvalk. Die hebben zich dus duidelijk niet uit het veld laten slaan door de verdwijning van alle zendmasten. Kennelijk nog uitkijkposten genoeg.

Ze wilden per sé samen op één foto, maar die werd zo slecht door het sombere weer, dat ik hem maar niet plaats. Ook de twee losse prentjes zijn niet best, maar bewijzen wél dat ik ze heb gezien. Vandaar dus.

Binnenkort toch maar weer voorbereidingen treffen om hun oude - webcamloze - nestkast in de vertrouwde paal te krijgen. Wachten op antwoord van het Zuiderstrandtheater heeft geen nut. De verantwoordelijk manager heeft mij namelijk van de week laten weten tot half januari niet aanspreekbaar te zijn. En dan moet die kast er toch wel al zo'n beetje hangen. Dat wordt volgend broedseizoen dus gewoon weer - met kijker, camera en krukje - 'posten'.