Tenminste vier jongen! Die telde ik vanmorgen in het Torenvalkennest op Jachthaven Jonkman. Misschien is het vijfde ei ook uitgekomen, maar de ex-bewoner daarvan liet zich dan in elk geval niet zien.
Het ouderpaar heeft het er wel druk mee. Aan de ene kant moeten ze hun buur-Bruine Kiekendieven uit de buurt van het nest houden en aan de andere kant moeten ze ook nog eens voldoende prooi aanvoeren.
Wat mij trouwens telkens weer opvalt bij dit stel is dat het zo schuw is. Het vrouwtje kwam pas terug op het nest toen ik mij nóg verder dan ver had teruggetrokken. Gelukkig dat ik teteletoeter er op had staan, anders waren de kiekjes nog minder geworden.

 

Ik telde twee takkelingen bij de Haviken op Koudenhoorn, maar door het allerbelabberdste zicht op het nest, kan het best zijn dat ik daar wat heb gemist.
Het valt mij so-wie-so mee dat er nog iets van op de foto is gekomen, want het klotste daar op die lagerwal genoeg om het nest telkens weer kwijt te zijn. Het is er bovendien erg ondiep. Dus als je daar ook niet nog eens goed op let, zit je zo aan de grond. Onrustig dus!
Ik kreeg dus een van de twee à drie jongen op de plaat en een van de ouders. Ik denk niet dat iemand mij dat nadoet!

 

Op De Oude Kooi - het eiland van de Unie van Watertoeristen - zag ik alleen een koppetje van een jong boven de Havikshorst uitsteken. Daar zit dus ook leven in. Leuk.

 

Van nest vier heb ik geen foto's, want dat is van de Bruine Kiekendieven in de Hellegatspolder achter Jachthaven Jonkman. Dat die jongen hebben, kon ik opmaken uit de voedselvluchten. Hun nageslacht ligt goed verstopt tussen het riet. Dat zie je voorlopig nog niet.