Sperwer (juv)

foto 1 juli 2020 - 13:53:02

Sperwer ♀︎

foto 3 juli 2020 - 10:10:40

In Clingendael is de Lijsterbes omgewaaid waarin dit jaar het Sperwernest zat. Hier het relaas:

 • Op 26 juni 2020 was alles nog zoals het hoorde bij het Sperwernest in Clingendael. Zo te zien één donsjong op het nest en moe in de buurt. (Klik hier voor de schatting van zijn leeftijd.)
 • Op 29 juni ontdekte ik tot mijn schrik dat de nestboom in de tussenliggende periode was omgewaaid. Moe hield vlakbij de wacht en het jong zat - op zo'n twee meter van de grond - in de takken van de nestboom. Dat was door de Rododendrons heen nog net zichtbaar en zat zich wat te poetsen en om zich heen te kijken. In overleg met Boudewijn Schreiner (Veldwerk-commissaris bij de Haagse Vogelbescherming) - die op mijn verzoek ter plaatse was gekomen - en Marjolein (teamleider van Omnigroen) werd besloten het maar even aan te zien. Geen direct gevaar, zo schatten wij dat in, en vangen en naar de vogelopvang leek ons een weinig aantrekkelijk alternatief. Dit besluit deelde ik even later met de Dierenambulance en met Arno om te voorkomen dat die in actie zouden komen.
 • De drie dagen daarna bleef de situatie hetzelfde; moe op wacht en eenmaal zeer waarschijnlijk voerend (1 juli even voor 14:00 uur) en het jong 'levendig'.
 • Op vrijdag 3 juli rond 10:00 uur was het jong echter niet meer vanaf het pad waar te nemen. Ook nu in overleg met Boudewijn - en op grond van het feit dat moe ongestrest op haar post bleef (foto boven) - de situatie vooralsnog maar zo gelaten.
 • Zaterdag was het een dag met motregen en tijdens mijn uurtje posten, vanaf een uur of drie, van het jong nog steeds geen spoor, maar ook geen op wacht staande ouder.
 • Zondag 5 juli vanaf 14:00 uur weer een uurtje gepost, doch ook toen taal noch teken.
 • Omgewaaide boom met nest  © Boudewijn Schreiner
  Maandag 6 juli hebben Boudewijn en ik aan het einde van de ochtend een nader onderzoek ingesteld rond de omgevallen boom. Wij hebben niets kunnen terugvinden van het jong en ook lieten de oudervogels zich tijdens onze aanwezigheid horen noch zien. Wij concludeerden daaruit: "Einde oefening!" Maar een half uur nadat wij het gebied weer hadden verlaten, zag ik een mannetje met prooi voorbij vliegen en hoorde ik iets dat ik hield voor zacht bedelroepen. Geen "bewijsplaatjes" of geluidsopnames en dus geen 100% zekerheid, maar beduidend meer dan een vaag vermoeden. Des temeer daar ik even later een vrouwtje zag landen nabij de nestboom van vorig jaar. Een tweede broedpaar of óns koppel? Wie weet?
 • Dinsdagochtend rond 09:00 uur nog even langs gewandeld en woensdag- en vanmiddag een uurtje gepost, doch noppes.
 • Wat mij betreft: einde oefening, helaas!