Archieffoto "Bruine Kiekendief op Lakerpolder" © kiekjesdief.nl

De Lakerpolder is binnendijks geheel platgemaaid. En daar waar het reservaat ooit goed was voor vier nesten van Bruine Kiekendieven, is er nu eigelijk geen geschikte broedplaats meer te vinden. Ik zocht  naar het "waarom".

  • "De hoofddoelstelling van Staatsbosbeheer (SBB) van het beheer van de Lakerpolder is gericht op behoud van het dotterbloemgrasland [1]. Dat daarbij verruigde oeverhoekjes worden weggemaaid waar voorheen Bruine Kiekendieven broedden kan voorkomen. Behoud van dotterbloemgrasland heeft dan een groter belang, dan instandhouding van broedgebied van de Bruine Kiekendief", aldus de desbetreffende SBB-ecoloog.
  • Het natuurreservaat wordt daarnaast door hen ook beheerd voor de weidevogels. Dat valt te lezen in de Analyse Weidevogelgebieden Teylingen, september 2019 [2]. In dat subdoel komt het wegmaaien van oud riet - bij wijze van predatiebeheer/ter ontmoediging van de vestiging van Bruine Kiekendieven [3] - ook goed van pas.
  • In 2016 verviel trouwens ook het toegangsverbod gedurende het broedseizoen. Dat hield een toename van de recreatiedruk in die periode in en daarmee ook een toename van de verontrusting van de Bruine Kiekendief [4].

Kortom: het lijkt daar over en sluiten voor de kiek. 't Is jammer!


[1] Onderzoek slotenuitdijing Kogjes- en Lakerpolder
[2] Analyse Weidevogelgebieden Teylingen 2019 (zie het eerste punt op blz. 37)
[3] Protocol predatiebeheer bij weidevogels (zie punt 8 op blz. 10)
[4] Foto SBB-bordje

Reactie van Rob Bijlsma - 18 mei 2021:
"Het is inderdaad gruwelijk: de beschermers gaan natuur kapot maken en uitroeien om één of enkele soorten zogenaamd te redden (wat ze uiteraard niet gaat lukken). Zo ver is het gekomen met de betaalde nepbeschermers. Vogelbescherming verkoopt het via Vroege Vogels zelfs als iets goeds!

Bijzonder treurig allemaal. We kunnen dit niet vaak genoeg aan de kaak stellen."