Havik

Vorig jaar was dit nest ingepikt door een koppel Nijlganzen. Dat ging dit jaar duidelijk niét gebeuren.

Ik zag nu namelijk een niet-Nijlganzenstaart uitsteken, maar wist nog niet 100% zeker wat daar dan wél aan vast zat. Pas toen ik en passant een overvliegende Bruine Kiekendief wilde kieken en vanuit mijn ooghoek wat anders aan zag komen vliegen, werd dat raadsel opgelost. Aan het geroep te oordelen, was de aanvlieger een Havikman. Die kwam prooi overdragen. En het bij de staart behorende vrouwtje kwam toen te voorschijn. Zij voegde zich een etage lager bij hem. Na een poosje keerde zij terug op honk en ging pa een eindje verderop nog meer Havikgeluiden zitten maken. Zij keek nog even over de rand naar mijn bootje en ik klikte. Daarna zakte zij weer af. Einde oefening, maar wél leuk.

Daarvoor was ik al zo'n twee uur getrakteerd op baltsende Bruine Kiekendieven boven de Lakerpolder, compleet met aanvoer van nestmateriaal. Soms schroefden ze zo hoog op dat je ze alleen nog maar kon horen. Het waren er vier en wie bij welke stek hoorde, werd mij niet nog helemaal duidelijk. Leuke opdracht voor de volgende keer.

 

Rietzanger

Graspieper

En behalve de Havikvrouw kwamen de Torenvalk, deze Rietzanger en deze Graspieper én een vrouwtje Bruine Kiekendief op de foto. Klik daarvoor maar even op de button.